Działanie lecytyny na układ nerwowy człowieka

Zazwyczaj wiele się mówi o cholesterolu. Od pewnego czasu nawet mamy świadomość, że istnieje coś takiego, jak dobry i zły cholesterol. Niemniej dział dietetyki nie należy do małych, a co za tym idzie – niewielu wie, jakie znaczenie ma lecytyna na prawidłowe działanie naszego umysłu. Oto krótkie informacje o tym, jaki wpływ ma ten składnik na nasze ciało.

Podstawowe informacje o lecytynie

Lecytyna odpowiada za takie elementy w działaniu naszego organizmu, jak:

  • Aktywny udział w przemianie materii;
  • Chroni mielinkę wokół nerwów przed uszkodzeniem,
  • Wspomaga pracę wątroby podczas pracy nad cholesterolem.
  • Wyściela błonę żołądka, dzięki czemu nie jest ona uszkadzana przez kwasy solne.

Nas szczególnie powinno interesować to, że lecytyna pozytywnie wpływa na poziom dobrego cholesterolu HDL w naszym organizmie. Jak wykazało badanie na szczurach, okazuje się, że lecytyna bierze udział w przyswajaniu cholesterolu HDL do naszego organizmu. Sama lecytyna składa się z izynolu i choliny.

Cholina

Odpowiada przede wszystkim za prawidłową pracę naczyń krwionośnych, usuwając z nich wszelakie zatkania oraz zawężenia ze starego nabłonka. Znajduje się w składzie każdej komórki naszego ciała i odpowiada za poprawny metabolizm.

Izynol

Natomiast lecytyna zawierająca izynol jest odpowiedzialna za poprawne działanie naszego układu nerwowego. To właśnie on wchodzi w skład rdzenia kręgowego oraz samego mózgu. Niedobór tego składnika może powodować problemy z procesem myślowym, zwłaszcza utraty pamięci albo dezorientację.

Lecytyna jako składnik lipotropowy zwany jest jako spalacz tłuszczu, jako że bierze udział we wszystkich procesach przemiany materii. Zaburzenia w dostawie lecytyny mogą powodować problemy z wagą albo trawieniem i brakiem energii do życia.

Naturalne źródła lecytyny

Najbogatsze źródło lecytyny znajduje się przede wszystkim w nasionach soi oraz strączkowcach. Częstokrotnie też wykonuje się ekstrakty z soi do wszelakich preparatów z lecytyną. Niemniej mężczyźni, zwłaszcza ci dojrzewający, nie powinni spożywać nasion soi w dużych ilościach, ponieważ negatywnie wpływa to na ich płodność.

Lecytyna jest szczególnie zalecana wszystkim sportowcom oraz osobom pracującym fizycznie. Dostarczanie jej w odpowiednich ilościach pozwala na uzyskanie dużej energii z trawionych potraw. Również osoby starsze powinny spożywać lecytynę, aby chronić serce oraz pamięć.

Related Posts