Dziecięce posiłki bezglutenowe przy celiakii – zalecenia i przeciwwskazania

Zasady diety bezglutenowej dla dzieci w zasadzie nie różnią się od zasad diety dorosłych osób. Jednakże dzieciom dania podaje się w innych proporcjach i czasem z odmiennymi składnikami. Bardzo istotny jest aspekt emocjonalny i społeczny dziecka, które w odmienny sposób jest odżywianie. Gluten stanowi mieszaninę białek, znajdujących się w pewnych zbożach. Obejmuje on dwie rodziny, czyli gliadyny oraz gluteniny. Gliadyny wywołują reakcję immunologiczną w chorobie trzewnej dzieci praz dorosłych. Odpowiadają za stan zapalny jelita cienkiego, przez który pojawiają się różne objawy chorobowe. W ostatnich latach wzrosła liczba chorych na celiakię. Stwierdza się także coraz częściej nadwrażliwość na gluten. Powodem tego są przemiany i modyfikacje genetyczne pszenicy.

Czego dzieciom nie wolno podawać przy diecie bezglutenowej?

W diecie bezglutenowej zakazane są cztery grupy zbóż: żyto, owies, pszenica, jęczmień. Dzieci często reagują silniej na te zboża, przez nie dostatecznie wykształcony system immunologiczny. Takie produkty jak: płatki śniadaniowe, makarony, mąki, ciasta oraz pieczywo powinno być starannie wybierane w wersji bezglutenowej, ze znakiem przekreślonego kłosa, aby były w pełni bezpieczne dla dziecka. Tak drastyczne zmiany w żywieniu mogą jednak nie zostać zaakceptowane przez najmłodszych, dlatego polecamy zapoznać się z artykułem poradnikowym o tym jak nauczyć dziecko na diecie bezglutenowej zasad żywienia i ich przestrzegania.

Co można podawać dziecku przy diecie bezglutenowej?

Rodzic każdego małego dziecka będącego przymusowo na diecie bezglutenowej ma bardzo ciężkie zadanie. Maluchy często wybrzydzają przy jedzeniu, a nie łatwo skomponować codzienny bezglutenowy jadłospis. Warto pamiętać przede wszystkim, iż wszystkie posiłki powinny dostarczyć rozwijającemu się organizmowi, wszelkich potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych. Warto włączyć do diety kaszą i ziarna sezamu, słonecznika oraz łuskanego ryżu. Mąki bezglutenowe przeważnie nie posiadają w sobie tyle samo witamin z grupy B czy innych składników mineralnych jak cynk, magnez i żelazo. Przy układaniu jadłospisu, należy pamiętać o produktach z tak zwanych pseudo zbóż oraz amarantusa. Istotne znaczenie ma również spożywanie przez dziecko warzyw i owoców. Świeżo wyciskany sok ma w sobie wiele błonnika, który usprawnia działanie układu pokarmowego malucha, eliminuje problem z zaparciami.

Produkty zalecane dzieciom

Bezglutenowe produkty, które warto uwzględnić w diecie młodego człowieka to przede wszystkim: proso, soja, kukurydza, ziemniaki, ryż, tapioka, maniok, amarantus, sago sorga, fasola, orzechy, owoce, warzywa, mięso. Dostępne w sklepach są także produkty przetworzone z zawartością glutenu, nieprzekraczającą 20 mg na kilogram. Etykiety takich produktów posiadają charakterystyczne znaki przekreślonego kłosa.

Related Posts