Dla wielu z nas pojęcie cholesterolu konotuje przede wszystkim się źle. Wszak lekarze wielokrotnie mówią o wysokim poziomie cholesterolu, czy też zawałach serca płynących z posiadania zbyt wysokiego stężenia tej substancji organicznej.
Natomiast my powinniśmy wiedzieć, że cholesterol cholesterolowi nierówny i każdy posiada odmienną charakterystykę oraz właściwości.
Jak dzieli się cholesterol?
Lekarze posiadają własny podział cholesterolu, jednak na nasze potrzeby możemy powiedzieć, że dzieli się go w zależności od stężenia polilipidów. Te niewielkie cząsteczki organiczne sprawiają, że nie tworzą się w naszych naczyniach krwionośnych żadne zatory czy też złogi z nabłonka.
Cholesterol HDL jest odmianą, która posiada duże stężenie polilipidów. Znaleźć go możemy przede wszystkim w białym mięsie, a także pieczywie z pełnego ziarna czy też olejach opartych na tłoczeniu oliwek albo słonecznika. Dzięki zawartości lipidów, będzie on w stanie wyczyścić nasz krwiobieg z takich składników jak toksyny czy martwy nabłonek albo tłuszcz.
Czy cholesterol HDL jest absolutnie najzdrowszy?
W tym momencie można dojść do wniosku, że ten dobry cholesterol HDL jest jak najbardziej pożądany przez nas. Wszak nikt nie chciałby mieć zatorów w krwiobiegu albo też znajdować się w grupie ryzyka zawałem serca.
Jednak popadanie z jednej skrajności w drugą nie jest najlepszym rozwiązaniem. Cholesterol HDLw zbyt dużym stężeniu w krwi również nie będzie przynosił nam pożytku, a nawet może doprowadzić do utraty zdrowia. To cholesterol LDL odpowiada między innymi za produkcję witaminy B, która jest niezbędna w pracy naszego organizmu, a powstaje tylko i wyłącznie pod wpływem wystawienia skóry na promienie światła.
Dlatego też powinniśmy spożywać potrawy równomiernie oraz dostarczać naszemu ciału dużej ilości ruchu fizycznego w celu spalenia kalorii i wydalenia toksyn z ciała.
„